AI a Roboti: klíčoví hráči budoucnosti

Minulý týden se konala skvělá konference „Jak na inovace“ od Středočeské inovační centrum, SIC . Tento týden je Týden inovací ČR.
Každá byla trochu jiná, ale přesto podobná. První zaměřila pozornost na skvělé aplikace vědy a více se zabývala propojením vědeckých center, jako je BIOCEV, a hledáním praktických aplikací výzkumu.

BTW naprosto skvělá myšlenka skládat materiály na úrovni atomů – Výtah do vesmíru, který popsal A.C. Clark se blíží 🙂 konečně budou materiály, které budou lehké a natolik pevné, že unesou lano do vesmíru. Podle autora by dopravní letadlo o stejných pevnostních vlastnostech s takovýchto materiálů vážilo 20kg!

Druhá konference se více soustředila na umělou inteligenci a odhalila potřebu práce na naší vlastní identitě, abychom se v záplavě avatarů neztratili a zachovali si svou lidskost.

Díky 📈 Pavlína Louženská věřím více v sebe naplňující proroctví. Je na nás jakou budoucnost si společně vysníme a následně i vytvoříme. 
Jako důkaz o naplňování proroctví přikládám text, který jsem připravil před rokem a dnes je možná aktuálnější než loni:

2022-12-02 článek

Jsem spíše optimista, takže raději tvořím než si stěžuji. Věřím v lepší budoucnost díky umělé inteligenci.
Roboti nám uvolňují ruce již nyní. Nahrazují lidi v jednotvárných a nebezpečných provozech. Začínají pomáhat i ve skladech. Je jen otázkou času, kdy výrobu plně ovládnou roboti. 
Co například doprava a autonomní řízení. Opravdu budou chybět za 5-10 let řidiči?

Umělá inteligence (AI) a automatizace nám začínají pomáhat s rutinními úkoly v administrativě. Zajímavé aplikace se objevují i v oblasti získávání a zpracování dat, což nám poskytuje nové možnosti pro rozvoj. Víme nyní věci, o kterých jsme dříve ani neměli tušení, natož abychom je měřili.

Je zábavné hrát si s kreativními modely AI a vytvářet texty nebo obrázky.
A to je teprve začátek.

Roboti a umělá inteligence budou hrát klíčovou roli v továrnách i jinde.
Lidé budou konečně osvobozeni od tvrdé a rutinní práce.
Věřím, že se stát a sociální systém dokážou přizpůsobit postupným změnám a zajistí slušný standard žití pro všechny. Lidé budou moci konečně dělat to, co je opravdu baví. Ti, kteří se budou angažovat a posouvat společnost vpřed, budou mít skvělý život.

Některé služby zaniknou, na jejich místě vzniknou nové služby, a některé stávající získají na důležitosti.
Věřím, že služba, která pomáhá lidem najít své uplatnění, rozvíjet kreativitu a reagovat na změny ve světě, bude stále důležitější.
Joj, právě jsem popsal kouče 😀
Takže díky AI, která mě může nahradit, mohu naopak získat více klientů a pomáhat více lidem. Kombinace osobního kouče a AI koučovacího nástroje může efektivně fungovat s velkým počtem klientů.
Wow.

Být si vědom svých hodnot, dodržovat etiku, budovat vztahy a to i za pomoci AI, to má smysl.

Tedy dokud nás AI a roboti nepřesvědčí o opaku 😀